Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Οι προτάσεις μας για ένα Πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


Από σήμερα ξεκινάμε τη δημοσιοποίηση των προτάσεών μας και το διάλογο, ηλεκτρονικό και δια ζώσης, πάνω σ’ αυτές. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις που μας έχετε στείλει. Την Παρασκευή θα δημοσιοποιήσουμε το ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων και θα παραχωρήσουμε Συνέντευξη Τύπου.

Ποιότητα στη διδασκαλία - Οργάνωση Σπουδών – Φοιτητικά Ζητήματα

1.Επίλυση του ζητήματος των καθυστερήσεων της διανομής συγγραμμάτων και προσπάθεια για διανομή όλων των συγγραμμάτων από έναν και μοναδικό χώρο. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση και η διανομή συγγραμμάτων ταλαιπωρεί χιλιάδες φοιτητές, προκαλεί φόρτο στις διοικητικές υπηρεσίες και εμποδίζει την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πιστεύουμε ότι και με την αξιοποίηση της υπηρεσίας ολοκληρωμένης διαχείρισης και διανομής συγγραμμάτων «ΕΥΔΟΞΟΣ», σύντομα θα κάνουμε πρόοδο σ’ αυτό το ζήτημα. Βλέπε και: http://eudoxus.gr/

2.Αναβάθμιση των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Μάθησης και διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του ηλεκτρονικού βιβλίου.

3.Περαιτέρω προώθηση της χρήσης νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

4.Θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Φοιτητή» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στον οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι φοιτητές μας σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας, άνισης ή διακριτικής μεταχείρισης, παρενόχλησης κα.

5.Εφαρμογή του θεσμού του Συμβούλου Σπουδών σε κάθε Τμήμα και αναζήτηση τρόπων που θα εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά του, στα πρότυπα του tutoring στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι Σύμβουλοι Σπουδών, σύμφωνα με την πρόβλεψη, συμβουλεύουν και υποστηρίζουν ιδίως τους πρωτοετείς φοιτητές με σκοπό να διευκολυνθεί η μετάβασή τους από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενημερώνουν, πληροφορούν και συμβουλεύουν όλους τους φοιτητές σε θέματα σπουδών τους και της μετέπειτα επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας και καταβάλλουν κάθε ιδιαίτερη υποστηρικτική φροντίδα για φοιτητές που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικογενειακές, προσωπικές ή άλλες δυσχέρειες στην επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.

6.Λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής και Στήριξης Φοιτητών

7.Διασφάλιση των πόρων για τη σίτιση των φοιτητών, ώστε να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα οι φοιτητές που σιτίζονται στη λέσχη μας.

8.Ενίσχυση των ανταποδοτικών υποτροφιών (για υπηρεσίες των φοιτητών μας στη βιβλιοθήκη, σε εργαστήρια, κλπ) και θεσμοθέτηση ερευνητικών υποτροφιών για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές με ιδίους πόρους.

9.Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από κοινού με τους Προέδρους των Τμημάτων, για τη διατήρηση και την περεταίρω κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας, όπου χρειάζεται.


10.Παροχή κινήτρων για εκσυγχρονισμό και ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο

11. Προσπάθεια κατάλυσης στεγανών μεταξύ των Τμημάτων για καλύτερη αξιοποίηση των μελών ΔΕΠ μέσω διαλόγου και διατμηματικής συνεργασίας. Βραχυπρόθεσμα, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Τμημάτων, θα επιδιώξουμε τον εξορθολογισμό της χρήσης των εκπαιδευτικών μας πόρων στα ίδια μαθήματα που διδάσκονται σε διαφορετικά Τμήματα.

12.Διάλογος και μελέτη σκοπιμότητας για δημιουργία Σχολών και Τομέων.

13.Ενίσχυση της διαδικασίας της Αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής) του Πανεπιστημίου, διεκδίκηση περεταίρω χρηματοδότησης για την αξιολόγηση και διερεύνηση των δυνατοτήτων για ψηφιακή αξιολόγηση.

14.Ενίσχυση και διεύρυνση του δικτύου ERASMUS και συνεργασία και με πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

15.Υποστήριξη του προγράμματος LEONARDO στα πλαίσια της διεθνοποίησης και της ενίσχυσης των αποφοίτων μας στην διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού.

16.Ενίσχυση των Γραφείων Διασύνδεσης και Πρακτικής Άσκησης

17.Ίδρυση Υπηρεσίας Αποφοίτων, στα πρότυπα όλων των καταξιωμένων πανεπιστημίων στον κόσμο.

18.Ηλεκτρονική υπηρεσία για την οργάνωση της ζήτησης & προσφοράς στέγασης με ειδική ιστοσελίδα που θα βοηθά τους φοιτητές μας στην αναζήτηση στέγης.

19.Συνέχιση της υφιστάμενης συνεργασίας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που προσφέρει προνομιακές τιμές στους φοιτητές μας και στήριξη στη θεατρική μας ομάδα. Επέκταση τέτοιου είδους συνεργασιών και με άλλους φορείς πχ. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σκοπεύουμε να αναζητήσουμε συνεργασία και για άλλα ζητήματα του τμήματος ΜΕΤ και των φοιτητών του.
20. Καθιέρωση «Φοιτητικής Εβδομάδας» με εκδηλώσεις Λόγου, Τέχνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού στη λήξη κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Σχεδιάζουμε την επόμενη τετραετία με βάση τις ανάγκες του Πανεπιστημίου, των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, των εργαζομένων. Το πρόγραμμά μας αντανακλά και εκφράζει μόνο αυτές. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, αποτέλεσμα της γνώσης, της εμπειρίας μας και του σοβαρού και ουσιαστικού διαλόγου με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Δεν πιστεύουμε σε γενικόλογα προγράμματα ευχολόγια, προϊόντα συμπτώσεων, πικριών, προσωπικών φιλοδοξιών και μικροσυμφερόντων. Δίνουμε βάρος στις πολιτικές για ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο αύριο και όχι στην ευκαιριακή επικοινωνιακή πολιτική της στιγμής. Άλλωστε, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας σήμερα, αποδεικνύει ότι η υπερεκτίμηση της επικοινωνιακών τακτικών έναντι της τεχνοκρατικής λογικής οδηγεί σε αδιέξοδα με επικίνδυνες συνέπειες για την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Εμείς χαράζουμε ένα ξεκάθαρο και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο με τεχνοκρατική λογική και απαριθμούμε μία προς μία τις προτάσεις μας, ώστε να μας κρίνετε πριν από τις Πρυτανικές εκλογές, αλλά και μετά από αυτές επί της ουσίας και σε κάθε μία από τις προτάσεις μας χωριστά.

Στοχεύουμε στην πρωτοπορία στη διδασκαλία, την έρευνα, τη διοίκηση, τις υποδομές. Σκοπός μας είναι να δώσουμε λύσεις και να δημιουργήσουμε προοπτικές. Μοναδικό μας μέλημα για την επόμενη τετραετία είναι το Πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θέλουμε οι φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ, και όλοι οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιό μας να είναι περήφανοι για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου