Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Στείλτε μας την πρότασή σας...

Αγαπητοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι και φοιτητές του πανεπιστημίου μας,

Εδώ μπορείτε να μας γράψετε την πρότασή σας για ένα Πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σύντομα θα σας ανακοινώσουμε και το δικό μας πακέτο προτάσεων, που είναι αποτέλεσμα της γνώσης και της εμπειρίας μας, αλλά και του διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει με όλα τα μέλη ΔΕΠ σε όλα τα τμήματα, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους.

Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό, όπου ο διάλογος, η συνδιαμόρφωση, η σύνθεση των απόψεων, η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του Πανεπιστημίου θα καθορίζουν τις εξελίξεις.

Πιστεύουμε ότι ένα πρωτοπόρο πανεπιστήμιο χρειάζεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολλών. Χρειάζεται τις προσπάθειες και τις προτάσεις όλων, για αυτό απο σήμερα ανοίγουμε το πρόγραμμά μας σε όλους σας. Στείλτε μας την πρότασή σας. Ξεκινάμε μαζί για το Πανεπιστήμιο της νέας δεκαετίας.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία πρωτοβουλία! Μπράβο σας! Εύχομαι να βρει ανταπόκριση. Καλη επιτυχία και ελπίζω να συνεχίσετε προς ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο και μετά την εκλογή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιότιμοι καθηγητές
    Είμαι φοιτητής του τμήματος οικονομικών επιστημών του ΠαΜακ,στο 3ο έτος και θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις και ανησυχίες μου για την πορεία του πανεπιστημίου μας τα επόμενα 4 χρόνια.
    Στις προγραμματικές σας δηλώσεις τονίζετε ως βασικό σας στόχο την βελτίωση της σύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.Κατά την ταπεινή μου γνώμη η βαρύτητα του πτυχίου,όπως και η πρακτικότητα των μαθημάτων της σχολής μου είναι βασικά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.Επίσης οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης θεωρώ πως υστερούν σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια της χώρας που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν κύρος και αναγνώριση τα τελευταία χρόνια.Τυχαίνει να γνωρίζω για παράδειγμα για το τμήμα του πανεπιστήμιου Αιγαίου που βρίσκεται στην Χίο και ειδικεύεται στα ναυτιλιακά οικονομικά,ότι παρέχει την δυνατότητα πρακτικής άσκησης από το 1ο έτος.Επίσης γνωρίζω τη δυναμική κάποιων καθηγητών του συγκεκριμένου πανεπιστημίου και της αναγνωρισιμότητας της οποίας τυγχάνουν σε διεθνές επίπεδο,γεγονός που ανεβάζει την ποιότητα της διδασκαλίας,προσφέρει πλεονεκτήματα στους φοιτητές έναντι του δικού μας πανεπιστημίου σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών και ίσως γίνεται πιο άμεση η συσχέτιση των γνώσεων που αποκτά ένας φοιτητής με τις απαιτήσεις του μελλοντικού εργοδότη του.Τέλος θα ήθελα να επισημάνω πως το ΠαΜακ,αναλογικά,δεν ανταποκρίνεται στην ζήτηση που έχει,καθώς το πανεπιστήμιο Χίου δέχεται ελάχιστους φοιτητές συγκριτικά και με αρκετά μικρότερο βαθμό πρόσβασης,ωστόσο βάσει των παραπάνω πλεονεκτεί σε βασικούς τομείς τις ακαδημαικής πραγματικότητας.
    Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.
    Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
    Βασίλης Λιάμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Βασίλη,
    Θέτεις ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της αξίας του πτυχίου, της πρακτικής άσκησης και της σύνδεσης με την αγορά εργασίας καθώς και τη σύνδεση του με τα προγράμματα σπουδών.Θεωρούμε αυτά τα ζητήματα ομόκεντρους κύκλους και βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Έχεις δίκιο ότι συνδέονται άμεσα. Χρειάζεται συνεργασία, συνδιαμόρφωση και ανοιχτό πνεύμα για να δημιουργήσουμε προγράμματα σπουδών και να αναπτύξουμε μεθόδους διδασκαλίας που θα δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές μας και θα αξιοποιούν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, κριτικές και αναλυτικές. Αυτός είναι ο στόχος μας και σκοπεύουμε να τον υλοποιήσουμε σε συνεργασία με το πολύ αξιόλογο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό που διαθέτει το Πανεπιστήμιο μας, σε όλα τα τμήματα και στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών και τους φοιτητές μας.Το Πανεπιστήμιό μας έχει αναπτύξει, επίσης, σε σημαντικό βαθμό μέσω των δράσεων του γραφείων διασύνδεσης και πρακτικής άσκησης αυτές τις υπηρεσίες. Πολλοί φοιτητές μας, μέσα από αυτήν την διαδικασία μπόρεσαν και επωφελήθηκαν. Είναι γεγονός όμως, πως παρά τη σημαντική της συμβολή ο τομέας αυτός του πανεπιστημίου, ειδικά σήμερα, πρέπει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Κάθε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα γόνιμη. Μπορείς να καταθέσεις την πρότασή σου στην κατηγορία Στείλε μας την πρότασή (βλ. αριστερά).
    Καλή συνέχεια στις σπουδές σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είμαι φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στο 3 έτος των σπουδών μου και εχω αρχίσει να εξετάζω όλες τις δυνατές αλλά και υψηλά αναγνωρίσιμες μεταπτυχιακές σπουδές. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι το οποίο έχει και τη μορφή παραπόνου. Είμαι σίγουρος πως έχουμε άριστο τόσο εκπαιδευτικό όσο και μαθητικό υλικό. Γιατί να μην υπάρχει ένα ή περισσότερα μεταπτυχιακά που να είναι διεθνούς αναγνώρισης και μεγάλου κύρους, ικανά ανταγωνίσιμων ξένων μεταπτυχιακών ακόμη και της Αμερικής.Γιατί να μην υπάρχει ένα μεταπτυχιακό το οποίο να είναι τέτοιου κύρους ώστε να παίρνει τους πολύ καλούς και να βγάζει την ελίτ και να μη χρειάζεται να ξενιτευτούμε για να αποδείξουμε τις ικανότητες μας?Ας είναι και με 10 άτομα, ας είναι και με αυξημένο χρηματικό ποσό, αλλά τουλάχιστον να ξέρουμε ότι είναι κάτι το οποίο σε κατατάσσει σε ένα Α΄ κύρος όπως συμβαίνει με τα αντίστοιχα πανεπιστήμια της Αμερικής καθώς και φημισμένα άλλων χωρών όπως η Αγγλία. Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει πιστεύω τις δυνατότητες να γίνει ανταγωνίσιμο αρκεί να ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια. Δεν είναι απαραίτητη η ξενιτιά για την αναγνώριση. Κοίταζα για παράδειγμα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην χρηματοοικονομική μηχανική που προσφέρει το πανεπιστήμιο του Columbia και δεν βρήκα κάτι έστω και σε κάποιο μικρό βαθμό ικανοποιητικό στην Ελλάδα. Έχουμε όλα τα εφόδια στο χέρι μας, απλώς δεν ξέρουμε ακόμη αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε.Αυτή είναι η ελπίδα μου και πιστεύω όχι μόνο δική μου από τη νέα διοίκηση. Να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, να χτίσει στα θεμέλια που ήδη υπάρχουν και περιμένουν να χρησιμοποιηθούν, να δώσει τροφή στα πεινασμένα μυαλά του σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ μας φοιτητή,
    Εμεί θέλουμε ένα Πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που πραγματικά δίνει τροφή στα πεινασμένα μυαλά του σήμερα, που είναι ανταγωνιστικό, που ξεχωρίζει. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που ξεχωρίζει σε όλα τα αντικείμενα σπουδών του και προσφέρει πτυχία και μεταπτυχιακά με αξία και αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας. Θέλουμε τους φοιτητές μας χαρούμενους και δημιουργικούς στη διάρκεια των σπουδών τους και επιτυχημένους στην αγορά εργασίας μετά την αποφοίτητσή τους. Για αυτό αποφασίσαμε να είμαστε υποψήφιοι, για αυτό θα δουλέψουμε σκληρά. Στο πρόγραμμα μας που θα μπορείς να διαβάζεις απο σήμερα εδώ, θα δεις ότι δίνουμε έμφαση στον επαναπροσδιορισμό και την αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητάς τους. Σε περιμένουμε να συζητήσουμε και απο κοντά σε κάποια απο τις δράσεις μας τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένες προτάσεις μπορείς να καταθέσεις στη φόρμα Στείλτε μας τις προτάσεις σας. (αριστερά)
    Καλη συνέχεια στις σπουδές σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή