Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Η ΠΑΣΠ υποστηρίζει το Πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο στήριξης της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.


Πρυτανικές Εκλογές Πανεπιστημίου Μακεδονίας :: Μάιος 2010

Αποφάσεις Ευθύνης. Επιλογές Προοπτικής.

Κάθε προσπάθεια αναγωγής διαδικασιών επιλογής σε μία διαμάχη σύγκρουσης ηθικοπλαστικών ερωτημάτων στερείται σοβαρότητας αλλά κυρίως στερείται αιτιοκρατικής συνάφειας αποτελέσματος και εξυπηρετούμενων στόχων.

Η ΠΑΣΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πάντοτε υπό το πρίσμα της υπηρέτησης των συμφερόντων των φοιτητών, ως γνήσιος εκφραστής της προοδευτικής φωνής τους στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, μάχεται καθημερινά για την αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών αλλά και της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσιών προς τους φοιτητές στοχεύοντας σε ένα δυναμικό, ανταγωνιστικό μα κυρίως «φοιτητοκεντρικό» πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο οφείλει να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των φοιτητών, οφείλει να είναι πλήρως προσανατολισμένο στην προαγωγή υψηλής ποιότητας σπουδών, στην προετοιμασία χρήσιμων ανθρώπων, στην ανάδειξη ταλέντων, στην μείωση κοινωνικών ανισοτήτων, στην άμβλυνση κάθε λογής αντιθέσεων και ανισορροπιών.

Η συντεταγμένη έκφραση της φοιτητικής κοινότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται προγραμματικά σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και η διαρκής σχέση επικοινωνίας και ανατροφοδότησης αναδεικνύει μείζονα ζητήματα αλλά και δομικούς στόχους που η κατάκτησή τους επιβάλει συγκεκριμένη στοχοπροσήλωση. Η ανάδειξη της βούλησης των φοιτητών μέσω της θεσμικής τους συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες αποτελεί μία ευκαιρία υπεύθυνης έκφρασης μέσω της υπογράμμισης ζητημάτων, ανάδειξης προβλημάτων και κυρίως προβολής λύσεων.

Η ΠΑΣΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θέτει τους παραπάνω άξονες ως βασικό πλαίσιο διαβούλευσης προβάλλοντας τις προτάσεις αναβάθμισης της φοιτητικής ζωής πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αντιλαμβανόμενη πως η εξέλιξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θεωρείται επιτακτική όσο ποτέμε απότοκο την αναβάθμιση του κύρους και της αξίας του πτυχίου μας.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις της ΠΑΣΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οι βασικές προτάσεις της για:

§ Την πλήρη μηχανοργάνωση του Πανεπιστημίου,

§ Την αναβάθμιση των γραμματειών (e-γραμματεία), την πιλοτική λειτουργία τους –όπως και των υπολοίπων διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου- σε απογευματινές ώρες,

§ Την αύξηση του ορίου Δωρεάν Σίτισης,

§ Τον εξορθολογισμό του πλαισίου διανομής συγγραμμάτων αλλά και την ηλεκτρονική πρόσβαση στον όγκο των σημειώσεων των μελών ΔΕΠ (που θα καθίστανται πλέον υποχρεωτικές για κάθε διδάσκοντα),

§ Τη θέσπιση κανονισμού εξετάσεων με αμοιβαίες υποχρεώσεις και δικαιώματα και για διδάσκοντες και για φοιτητές ως μέρος ενός πλαισίου δεοντολογίας μελών ΔΕΠ και φοιτητών μέσα στο Πανεπιστήμιο,

βρήκαν γόνιμο έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των πρυτανικών εκλογών.

Η καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις φετινές πρυτανικές εκλογές αποτέλεσε πάγιο αίτημα της ΠΑΣΠ, ως πρόταση ενεργού φοιτητικής συμμετοχής, ως προοπτικής άμεσης διασύνδεσης βασικών ζητημάτων των φοιτητών με τους κρατούντες τη δυνατότητα επίλυσής τους.

Η καθολική συμμετοχή των φοιτητών στις φετινές πρυτανικές εκλογές οφείλει με συναίσθηση ευθύνης αλλά και ευθυκρισία να καταδείξει ζητήματα προβάλλοντας την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσής τους. Είναι στιγμές υπεύθυνης στάσης, είναι εκλογές προοπτικής για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Όσοι επιθυμούν την εμπλοκή σε μικροκομματικούς συσχετισμούς λησμονούν πως το πρωτεύον στις 27 Μαΐου 2010 είναι η επιλογή βημάτων εμπρός για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η ΠΑΣΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διατηρεί υπεύθυνη στάση, ανταποκρινόμενη στα ζητούμενα των εκλογών.

Επιλέγει με γνώμονα προτάσεις και όχι σκοπιμότητες. Επιλέγει με γνώμονα τα χαρακτηριστικά που τοποθετούν το Πανεπιστήμιο στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Επιλέγει υπέρ ενός δυναμικού, αποτελεσματικού, δημόσιου, ανταγωνιστικού, Πρωτοπόρου Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου